Als de stroom uitvalt, en daarmee het normale licht uitgaat, begint de noodverlichting te werken. Sinds 2012 is noodverlichting voor ieder bedrijfspand verplicht. In de Arbowet staat namelijk dat de werkgever de verantwoordelijkheid heeft over de veiligheid van alle werknemers, klanten en gasten. Daarom zijn er ook eisen gesteld aan noodverlichting.

Noodverlichting laten installeren door een vakman

Omdat bedrijven verantwoordelijk zijn voor hun werknemers, klanten en bezoekers, is noodverlichting een must. En juist deze verlichting moet altijd werken. Noodverlichting moet namelijk ongelukken en andere ongemakken voorkomen. Daarom is het verstandig om een vakman in te schakelen bij het installeren van noodverlichting.

Het onderhouden van een noodverlichtingsinstallatie moet goed gebeuren. Daar komt een vakman goed bij van pas. Ieder jaar wordt de functionaliteit van de noodverlichting gecontroleerd, omdat dit zo in de Arbowet en het Bouwbesluit staat. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de accu, wordt er een functionele test uitgevoerd en de worden de nodige metingen verricht. Alles wordt netjes in een rapport formaat aan de klant overhandigd en we kunnen u ook voorzien van een rapportage map om alle bijzonderheden en vervangingen bij te houden.

De eisen

Voor het aanleggen van noodverlichting gelden bepaalde eisen. Zo moeten de installaties stelselmatig en overzichtelijk aangelegd worden. Ook moet de verlichting bij spanningsuitval altijd ingeschakeld kunnen worden. De armaturen voor de verlichting moeten voldoen aan de eisen van NEN-EN-IEC 60598 2-22.

De centrale noodvoedingssystemen moeten voldoen aan de voorschriften van het normblad NEN-EN 50171. De meeste mensen zegt het niets, maar de monteur des te meer!

Meer dan een lichtbord bij de nooduitgang

Noodverlichting is meer dan een lichtbord bij de nooduitgang hangen. Er gelden namelijk allerlei eisen, wettelijke voorschriften en er zijn verschillende technische mogelijkheden. Daarom is het een goed idee noodverlichting te laten regelen en onderhouden door een specialist.

Een specialist kan ook helpen bij het opstellen van een noodverlichtingsplan. Een dergelijk plan is handig om te hebben, omdat dit plan precies de uitgangen van het gebouw in kaart brengt.

LED-noodverlichting

Tegenwoordig wordt er vaak gebruik gemaakt van LED-noodverlichting. Dit soort verlichting gaat lang mee en het is ook nog eens energiezuinig. LED-verlichting hoeft bovendien niet vaak onderhouden te worden. Op die manier bespaart u op terugkomende kosten.

Wel heeft LED-verlichting af en toe een schoonmaakbeurt nodig. Daarbij worden batterijen vervangen en de reflector of ens schoongemaakt. Meestal gebeurt dit onderhoud een keer per jaar.